Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülüğünde başlatılan Engelliler İl Spor Merkezleri kapsamında engellilere yönelik destek ve sportif çalışmaların arttığı Bursa’da spordaki engeller kaldırılmaya devam ediyor. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından birçok etkinlik ve çalışma hayata geçirilirken; engelli sporculara malzeme, antrenör ve engelli servis aracı desteği de artarak sürüyor.

ETKİNLİK VE PROJELER ENGELLİLERİ SPORLA BULUŞTURDU

Son 3 yılda önemli çalışmaların yapıldığı Bursa’da engelli sporcuları kapsayan Federasyonların İl Temsilcilikleriyle işbirliği içerisinde binlerce engelli çocuğun katılımıyla Engelliler Yaz Spor Okulları, Engelliler Spor Şenliği, Engelliler Spor Oyunu, ‘Engellere Takılma Spora Takıl’ gibi etkinlik ve projeler ile Özel Sporcular Türkiye Yüzme Şampiyonası, futsal ve bocce müsabakaları gibi çok sayıda organizasyon düzenlendi. Yine Gençlik ve Spor Bakanlığının öncülüğünde yürütülen çalışmalar ve hayata geçirilen projeler ile 2014 yılında 80 ilin yanısıra Bursa’da hizmete giren Engelliler İl Spor Merkeziyle birlikte engelli gençler daha fazla spor yapma imkanı buldu. İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan Engelliler İl Spor Merkezinin çalışmalarıyla birlikte yüzme, atletizm, masa tenisi, okçuluk, badminton, goalball, bocce, eskrim, judo, halter, güreş, voleybol, tenis, cimnastik gibi çok sayıda branşta açılan kurslarda son 2 yıl içinde yaklaşık 600 engelli çocuk sporla buluşturuldu.

ENGELLİ SPORCU SAYISI ARTIYOR

Toplumun önemli bir kesimini oluşturan engelli bireylerin spora kazandırılması için İl Müdürlüğünün yaptığı başarılı çalışmalarla birlikte son yıllarda engelli sporcu, engelli faal sporcu ve kulüp sayısında önemli artışlar sağlandı. İl Müdürlüğünün öncülüğünde artan faaliyetlerle birlikte İl merkezi ve ilçelerdeki tüm tesisler ücretsiz bir şekilde engellilerin kullanımına sunuldu. Engelli Servis Aracı hizmetiyle engelli sporcular daha rahat bir şekilde spor yapma imkanı bulurken; antrenör ve malzeme desteğinin de yapıldığı engelli sporcuların sayısı bütün bu çalışmalar sonucunda son yıllarda hızla arttı. 2012 yılında 1.087, 2013 yılında 1.321, 2014 yılında da 1.534 olan engelli sporcu sayısı 2015 yılında 1.651’e ulaşırken; 2012’de 186 olan engelli faal sporcu sayısı da 2015 yılında 445’e yükseldi.

BURSA ÜST LİGLERDE BAŞARIYLA TEMSİL EDİLİYOR

Yine her yıl artarak sürdürülen etkinlik, proje ve organizasyonlarla öne çıkan Bursa, çeşitli branşlarda kurulan takımlarla da üst liglerde başarıyla temsil ediliyor. Ampute futbol, tekerlekli sandalye basketbol ve goalball takımlarının 1. ve 2. liglerde mücadele ettiği Bursa, engelli branşlarda da her geçen gün daha fazla adından söz ettiriyor.

57 KULÜP FAALİYET YÜRÜTÜYOR

Her türlü desteğin verildiği engelli sporcuların artışıyla birlikte kulüp sayıları da son 3 yılda artmaya başladı. Son yıllarda çok sayıda engelli kulübün hizmete girdiği Bursa’da 2015 yılı Ağustos ayı itibariyle 10’u bedensel, 13’ü görme, 11’i işitme ve 23’ü de özel sporcular spor kulübü olmak üzere toplam 57 engelli spor kulübü faaliyet yürütüyor.

MÜSABAKALARDA BİRÇOK BAŞARI KAZANILDI

Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı engelli eğitim kurumları ile belediyeler bünyesindeki kulüplerde görevlendirilen, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı antrenörlerin desteğiyle organizasyonlara hazırlanan engelli sporcular önemli başarılar elde etmeye devam ediyor. Son yıllarda Bursa’ya birçok madalya kazandıran engelli sporcular 2015 yılında da düzenlenen ulusal ve uluslararası müsabakalarda önemli başarılar kazandı. Bursa’yı organizasyonlarda başarıyla temsil eden sporcular 2015 yılında atletizm, yüzme, judo, bocce, eskrim ve atıcılık gibi çok sayıda branşta kazandıkları 69 madalya ve kupayla Bursa’ya döndü.